Participatiewet
Het doel van de Participatiewet is om meer mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Op 1 januari 2015 is deze wet ingevoerd. Gemeenten zetten daarbij ‘werk boven inkomen’, waarbij er diverse subsidies worden verstrekt om mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te helpen. Daarbij worden vaak externe partijen aangetrokken om uitvoering aan de Participatiewet te geven. Partner4People verricht diverse diensten die de uitvoering geven aan deze Participatiewet, voor zowel werkgevers als werknemers.
Sociaal akkoord voor banenafspraak
Het kabinet en werkgevers hebben in een sociaal akkoord afgesproken dat er extra banen komen voor mensen met meer afstand tot de arbeidsmarkt. Tot 2026 moeten bedrijven in totaal 100.000 nieuwe banen realiseren en de overheid 25.000 vóór 2024. Dit is de banenafspraak. Op 1 april 2015 is de wet Banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten ingegaan. Werkgevers met meer dan 25 werknemers in dienst, moet een bepaald percentage mensen met een ziekte of handicap in dienst nemen. De overheid ziet hier op toe. Indien werkgevers hier niet aan voldoen, riskeren zij in 2019 mogelijk een quotumheffing van € 5000 per niet in ingevulde arbeidsplaats.
Verantwoordelijkheid van gemeenten
De Participatiewet wordt voor een groot deel door de gemeenten ondersteund. Zij hebben hierin een centrale rol en beschikken over diverse instrumenten en voorzieningen om mensen met een arbeidsbeperking weer aan het werk te helpen. De gemeenten leggen hierbij een verbinding tussen de Participatiewet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Ze hebben hierbij veel vrijheid om het lokale participatiebeleid op hun eigen manier in te vullen.
Per 1 januari 2017 is de vereenvoudigswet ingetreden, die bepaalde onderdelen van de Participatiewet versoepeld. Lees meer in het document overzicht_vereenvoudigingen_participatiewet_en_wet_banenafspraak_december_2016_def.
Onze bijdrage aan de Participatiewet
Partner4People draagt bij aan de Participatiewet, aangezien wij ons hebben toegelegd op de doelgroep mensen met autisme die een grotere afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Gemeenten kunnen een beroep op ons doen om de beschikbare instrumenten via ons in te kopen:
- Detachering van mensen met autisme
- Maatwerk loopbaanbegeleiding
- Persoonlijke autisme begeleiding
- Jobcoaching na plaatsen bij een bedrijf
Nieuwe banen creëren
De Particitpatiewet moet er voor zorgen dat er meer mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt een baan vinden. Van werkgevers wordt hierin ook actie gevraagd. Zij moeten nader bekijken welke mogelijkheden zij hebben binnen hun bedrijf. Partner4People wil graag met bedrijven hierover in gesprek gaan. Met behulp van werkervaringsplaatsen, kunnen bereidwillige en sociale ondernemers en bedrijven kandidaten met autisme werkervaring laten opdoen. De bedoeling hiervan is wel dat er één of meerdere medewerkers na proefplaatsing en gebleken geschiktheid een baan wordt aangeboden middels een werving en selectieprocedure of detachering
Wilt u als bedrijf meer weten?
Wilt u meer informatie over het mogelijk aannemen van mensen met autisme binnen uw bedrijf? Neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak.