Denkt u er over om een werknemer met autisme in dienst te nemen of wilt u daar meer over weten? Lees dan ons blog met tips voor werkgevers bij het inhuren van werknemers met autisme.
Werken met autisme: wat weet u ervan?
Mensen met autisme vinden veel moeilijker een baan. Ook zijn veel werkgevers huiverig om een werknemer met autisme aan te nemen. Vaak is dit onwetendheid, omdat werkgevers (nog) weinig van autisme weten, laat staan hoe ze hiermee moeten omgaan op de werkvloer. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat slechts 29% van de mensen met een autisme spectrum stoornis een reguliere baan heeft.
De kwaliteiten en talenten van werknemers met autisme
Het gedrag van iemand met autisme worden vaak gezien als een handicap, maar het is juist belangrijk om de kwaliteiten en unieke talenten op de voorgrond te zetten en hier de voordelen uit halen. Enkele unieke talenten waar veel mensen met autisme over beschikken zijn bijvoorbeeld:
- Scherp oog voor detail, zien dingen vaak sneller dan u zelf
- Zeer goede concentratie en gefocust op hun taak
- Kunnen vaak uitstekend rekenen en hebben een goed cijfermatig inzicht
- Vaak zeer handig met de computer; veel ‘computernerds’ zijn autistisch aangelegd
- Het goed kunnen analyseren van gegevens
Het is jammer als deze unieke talenten niet op de arbeidsmarkt ingezet worden. Gelukkig zien wij steeds meer initiatieven en projecten om mensen met autisme weer aan een reguliere baan te helpen binnen een passende werkomgeving. Met behulp van maatwerk loopbaanbegeleiding en bemiddeling naar werk, helpt Partner4People ook mensen met autisme in regio Groningen, Friesland en Drenthe aan een baan.
Jobcoaching voor u en uw werknemer
U als werkgever kunt ons ook inschakelen als jobcoach, waarbij wij u kunnen adviseren over werken met autisme bij u op de werkvloer. In dit geval onderhouden wij ook contact met de werknemer met autisme, zodat er meer begrip ontstaat over en weer en de werknemer zijn baan kan behouden of juist bij uw organisatie aan het werk kan. Het is een algemeen gegeven dat werknemers met autisme ook hele loyale werknemers zijn. Zij blijven over het algemeen het liefst bij één baas werken, zodat de energie die u er in stopt dan ook voor jarenlang wordt benut.
Wat voor baan past bij iemand met autisme?
Afhankelijk van de genoten opleiding, doelen, wensen en natuurlijk iemand zijn kwaliteiten en karakter, kan een persoon met autisme op diverse werkplekken worden ingezet. Door juist in te zetten op de unieke kwaliteiten en talenten, maakt u als werkgever optimaal gebruik van de goede kenmerken van een werknemer met autisme, die andere van uw werknemers in mindere mate beschikken. Met name het sterk kunnen analyseren en oog voor detail kunnen uitstekend worden ingezet binnen de IT sector. Vaak in een rol van programmeur, software ontwikkelaar, systeembeheerder of cyber security expert. Bent u bijvoorbeeld zelf ook nog op zoek naar een IT professional en mag dat iemand met autisme zijn? Lees dan meer op Ik zoek ICT professionals.
Geschikte banen voor autisten
De politie in Den Haag heeft bijvoorbeeld 4 mensen met autisme achter de cameratoezichtcentrale gezet, zodat deze nu een fijne baan hebben. Met hun cijfermatig inzicht en analyserend vermogen zijn werknemers met autisme ook goed in het werken met cijfers, als boekhouder of een andere baan binnen de financiële sector. Veel mensen met autisme geven de voorkeur aan een computer gerelateerde baan. Ook zien wij werknemers met autisme in wetenschappelijke beroepen, als tekenaar, schrijver onderzoeker of een baan gerelateerd aan muziek. Iemand met autisme werkt het liefst zo veel mogelijk zelfstandig en is geen sterke teamplayer.
Werkgevers die mensen met autisme een kans bieden
Gelukkig zijn er ook diverse bedrijven en werkgevers die werknemers met autisme een kans bieden. Zij zien de unieke kwaliteiten wel en maken hier graag gebruik van. Vooral softwarebedrijven maken graag gebruik van programmeurs en software engineers met autisme. Juist omdat mensen met autisme sterk analyserend bezig willen zijn, goed geconcentreerd kunnen werken en gefocust zijn op details, gaan steeds meer organisaties binnen de IT sector werknemers met autisme inzetten. Partner4People zoekt dan ook naar gemotiveerd IT kandidaten die binnen de IT sector willen werken in de regio Noord.
Waar kunt u rekening mee houden?
Veel medewerkers met autisme durven hier niet voor uit te komen of proberen dit te verhullen, uit angst dat ze niet worden aangenomen of hun baan dreigen te verliezen. Ook speelt de angst om anders behandeld te worden of bepaalde taken niet meer te krijgen. Het zou al heel veel schelen als werknemers dit erkennen en hier geen probleem van maken. Het is juist goed om tot goede onderlinge afstemming te komen, zodat een werknemer me autisme zich op zijn gemak voelt en weet dat er rekening met hem gehouden wordt in zijn directe werkomgeving.
- Mensen met autisme hebben snel last van externe prikkels en werken het liefste in een rustige werkomgeving zonder veel stoorzenders of drukte
- Bij voorkeur heeft een werknemer met autisme een vast aanspreekpunt, collega of leidinggevende als er vragen of problemen zijn
- Een werknemer met autisme houdt van duidelijke afspraken en een vaste dagindeling zonder al te veel wisselingen, zodat ze een voor hen belangrijke dagstructuur kunnen aanhouden. Dit geeft rust en schept duidelijkheid
- Mensen met autisme zijn sociaal gezien vaak wat onhandig, wat resulteert in onbegrip. Maar bij duidelijke uitleg, verwachtingspatroon en begripvolle communicatie tussen de werknemer en collega’s bereik je al heel wat meer
Als u als werkgever bereid bent om rekening te houden met deze aanpassingen en dit consequent weet door te voeren, staat niets u in de weg om een werknemer met autisme een kans binnen uw bedrijf te bieden. U zult nog verbaast staan over de hoge kwaliteit en slimheid waarmee een werknemer met autisme vaak werkt.